<img alt="" src="https://secure.intelligentdatawisdom.com/784316.png" style="display:none;">

Focus en samenhang

Aan doelen en ambities ontbreekt het meestal niet. De vraag én uitdaging is meestal hoe je die kan omzetten in acties met samenhang. Acties die het gewenste resultaat en succes opleveren.  

Een commercieel plan helpt je om dat op een gestructureerde manier te doen. Doelgroep bepalen. Onderwerpen zoeken die de aandacht trekken. Opvallende en onderscheidende content en acties. En een dashboard om de voortgang en het succes in de gaten te houden. Dit kan bijvoorbeeld met HubSpot.


Denken in een klantreis. Een funnel waar de verschillende stappen slim verbonden zijn. Hoe je dat in kaart brengt en daar een goed commercieel plan van maakt leggen we op deze pagina uit.

customer

Wat is een commercieel plan? 

Een commercieel plan is kort gezegd een vertaling van je ambities, doelen en strategische plannen naar een commerciële funnel en een concreet actieplan. 

Het is de samenvatting van: 

Je doelen, doelgroep(en) en buyer persona's
Hun behoeftes
Onderwerpen die voor hen belangrijk zijn
De concurrentie en waar je ze gaat passeren
Een actieplan dat je vertaalt naar de verschillende stappen van de salesfunnel. 

Met name deze laatste – de salesfunnel – is waar het allemaal om draait.

Het commercieel plan is één van je belangrijkste documenten om op een gestructureerde manier tot acties te komen. Acties die zorgen voor concreet resultaat.

De salesfunnel is het verschil met marketing- en salesplannen

Commercieel plan, marketing plan, sales plan. In grote lijnen komen ze allemaal op hetzelfde neer. Het is een houvast dat aangeeft hoe je je producten of diensten gaat verkopen. 

Waarbij een marketingplan vaak wat meer strategisch van aard is. SWOT, marktanalyse, toekomst, etc. Veelal gaat het om strategie, keuzes en richting en wat minder over campagnes, content en concrete acties. 

Een salesplan gaat ook in op doelgroepen, markten en strategie maar is soms juist weer heel praktisch en gericht op specifieke accounts.

Een commercieel plan zorgt voor acties, grip en resultaat

De waarde van een commercieel plan is dus de focus op de salesfunnel. Je deelt de klantreis op in logische en praktische stappen. Daarbij zorg dat je voor elke stap in die reis de behoefte scherp hebt zodat je de juiste informatie, hulp en acties kan bieden aan je aanstaande klant. 

Door het op te delen (lees klein te maken). Krijg je meer inzicht en grip op elke stap. Het is makkelijker om acties te bedenken die succes opleveren. Om daarmee je klant aan de hand te nemen en door de salesfunnel te helpen. 

Wat zit er in een goed commercieel plan

In een commercieel plan zitten de volgende onderdelen

 

Huidige situatie en doelen

 

Ideale klanten en propositie

 

Markt en concurrentie

 

Salesfunnel en campagnes

 

Cijfers en inzichten

 

Tip:

Maak je acties concreet én meetbaar.Als ondernemer zit je er vaak middenin en zie je het zelf niet meer. Sherpa heeft ons geholpen om er weer van een afstand naar te kijken en er een logisch en helder verhaal van te maken. Met scherpe vragen, een logische structuur en de nodige inhoudelijke kennis én creativiteit

Robert Collee


Gratis template

Maak zelf een plan met focus


Heel simpel. Gewoon doen. We hebben voor jou een template gemaakt met alle noodzakelijke onderdelen op twee A4’tjes. Een helder overzicht dat je helpt om de verschillende onderdelen in te vullen.

PS Bedenk dat een plan nooit af is. Klanten, markten, concurrentie, je eigen bedrijf. Er is altijd beweging en verandering. Pas je plan daarom regelmatig aan.

Ja, ik wil graag de template

Tips en ervaringen

Waar moet je nou op letten?

We hebben inmiddels aardig wat commerciële plannen gemaakt. Ook wij hebben daarin veel geleerd. Een aantal tips en ervaringen geven we je graag mee.

Focus

De meest belangrijke. Durf te kiezen. Een duidelijke focus levert uiteindelijk meer op.

Van buiten naar binnen

Het gaat om je klant. Om wat hij of zij wil en nodig heeft. Dat is het vertrekpunt. Besteed veel tijd aan het in kaart brengen van je ideale klant.

Denk in proposities

Veel producten zelf zijn niet onderscheidend. Als je er services en jullie ‘manier van werken/doen’ aan toevoegt wel. Denk dus in een totaal-oplossing. Met zaken waar jouw ideale klant blij van wordt en voor wil betalen.

Durf te geven

Help je klant met kopen. Durf informatie en hulp te geven. Zonder daar direct wat voor te willen hebben. Die hulp betaalt zich uit. Je bent een van de eersten, hebt contact gelegd en vertrouwen gewonnen. Dat vergroot de kans dat je zijn probleem mag oplossen. 

Marketing, Sales en Service

Betrek mensen uit de hele commerciële organisatie. Durf kritisch te zijn naar elkaar. Daar wordt het beter van.

Vergrootglas en tandwielen

De tool HubSpot 

Al eens nadacht over een tool die jullie commerciële proces makkelijker én succesvoller maakt?

De tool die dat kan is HubSpot.

Succes!

En als je wilt sparren..

Succes met het maken van je Commerciële plan. Het is een kwestie van gewoon doen. Aan de slag. Elke versie is weer een stapje beter.

Heb je vragen of wil je een keer vrijblijvend sparren over het plan dat je gemaakt hebt? Met alle plezier. Boek hier 3 kwartier in en we gaan er samen doorheen. 

Commercieel-plan-1

Wil je weten hoe we het maken van een Commercieel plan aanpakken met onze klanten?