De vijf blokken van jouw commerciële aanpak

 

Naar de commerciële top in vijf stappen.

Vijf belangrijke onderdelen. Onderdelen die individueel maar ook in hun samenhang belangrijk zijn.

20230314 - HMK Methode 1647x1171

In vijf stappen de commerciële weg naar boven vinden

Sherpa camp1

Basecamp

Alles begint met ambitie

Welke top ga je bedwingen? Waar ga je voor? Wat is jouw zakelijke stip op de horizon in woorden en in cijfers.

Alles begint met een stip op de horizon en bijbehorende doelstellingen.

Markten, doelgroepen, producten. Maar ook je missie, visie en WHY. In concrete cijfers. Voor jouw organisatie, team en jou persoonlijk. Daarmee maak je doelen concreet, behapbaar, bespreekbaar en vooral bestuurbaar.

Grip en overzicht om de voortgang te volgen en bij te kunnen sturen. Deze lijst met KPI’s helpt je op weg.

Resultaat

Een helder vertrekpunt met jouw ambities en doelen in woorden en cijfers. De basis voor de volgende stap. Het commerciële plan

Sherpa camp2

Camp 1

Het commerciële plan

De Mount Everest ga je ook niet onvoorbereid op. Hoe bereik je je doel? Via welke route? Wat kan je tegenkomen?

In deze fase maak je het commerciële plan. Je bepaalt wie je ideale klanten zijn. Hoeveel het er zijn. Hoe en waarmee jij ze kan helpen. Waar je ze kan bereiken.

Wat verkoop je? Is dat voldoende helder voor de markt en toekomstige klanten? Kunnen ze makkelijk bepalen wat jouw oplossing beter maakt dan de concurrentie.

Je kijkt ook naar de markt, concurrenten en ontwikkelingen. Wat liggen er voor kansen? Wie of wat kan het je lastig maken? Kijk ook wat je kan leren van je concurrenten. Laat je inspireren!

Resultaat

Een strategie met één of meerdere proposities die aangeven WAT je gaat verkopen aan WIE. WAAROM ze dat bij jou kopen en HOE je dat gaat doen

Sherpa camp3

Camp 2

Content

De Koopreis met alle vragen van je ideale klanten is de basis. Het vertelt je welke relevante en interessante content je moet maken.

De markt laten weten hoe jouw oplossingen hen helpen. Dat is wat je hier te doen staat.

Interessante en relevante content. Bij de probleemdefinitie, de verschillende oplossingen, leveranciers en het maken van een keuze. Ook informatie over het gebruik van je product of dienst zal je klant waarderen.

Blogs, whitepapers, webinars. Maar ook video’s en gratis trainingen. ‘High Value Content’ waar iemand op zit te wachten. Help jouw leads met goede content door de koopreis.

Resultaat

Content. Veel content. Waardevolle informatie om te delen. Informatie die antwoord geeft op de vragen in fasen in de koopreis. Antwoorden waar ze graag hun gegevens voor achter laten. Waarmee het eerste contact gelegd is

Sherpa camp4

Camp 3

Tools en kanalen

Zonder de juiste tools kom je niet boven. Deze heb je nodig om in beeld te komen en van contacten leads en klanten te maken.

Je hebt de juiste middelen nodig om jouw content onder de aandacht te brengen.

LinkedIn, Facebook en Adwords. Maar ook webinars en trainingen. Zorg voor een variëteit aan kanalen.

De meeste belangrijke tool is de website. De centrale plek van je commerciële machine. De plek waar met informatie over jouw producten en over je tevreden klanten. De plek waar je het eerste contact legt.

E-mail, marketing automation en CRM-tools helpen je vervolgens om van die contacten klanten te maken. Hier kan HubSpot bij helpen. Google Analytics, SEO/SEA- en andere rapportagetools zorgen voor de juiste inzichten. Inzichten in de commerciële resultaten en de kosten en inspanning om die te realiseren

Resultaat

Slimme en praktische tools helpen je in beeld komen, contact leggen en dat vervolgens uitbouwen tot een langdurige klantrelatie. Inclusief inzicht in de commerciële resultaten en de middelen om bij te sturen als die achterblijven

Sherpa camp5

Summit

Aan de slag. Naar de top

Aan de slag! Op weg naar boven. Content delen, leads genereren en omzet binnen halen. Met onderweg de nodige uitdagingen.

Het is nu een kwestie van doen. In deze fase ga je met alle output van de vier voorgaande blokken aan de slag.

Herrie schoppen. Aandacht trekken en in beeld komen. Jullie ‘spot-on’ content trekt de juiste bezoekers naar de website. De kunst van het verleiden. Met waardevolle informatie namen en e-mailadressen verzamelen. Om met behulp van je marketing automation tools die eerste contacten uit te bouwen tot langjarige klanten.

Wees niet bang om flink herrie te maken. Durf op te vallen en eruit te springen. Het is druk en je bent niet de enige die een goede oplossing voor jouw klant heeft

Resultaat

Leads, klanten en omzet. Grote kansen. Jouw gestructureerde en fanatieke aanpak maakt verschil. Verschil wat resulteert in meer klanten, meer euro’s en groei van jouw bedrijf.

Meer dan je had kunnen bedenken. Want veel van jouw concurrenten laten enorm veel commerciële kansen liggen.

4 uitdagingen

Continu leren en verbeteren

Cijfers zijn beter dan onderbuikgevoel. Vertrouw op de data. De verschillende tools geven je beeld of je de beoogde conversies en omzet haalt. En of de kosten in de juiste verhouding zijn. Regelmatig checken, kort op de bal zitten en bijsturen daar waar nodig.

Stick to the plan

Rondrennen als een kip zonder kop brengt je nergens. Houd je aan het plan zoals opgesteld in stap 1 en vertrouw daarop. Bijsturen is prima maar niet ineens een andere doelgroep of totaal nieuwe aanpak. Geef het tijd. Minimaal drie maanden.

Geduld

Heb geduld en discipline. Je bent niet van de ene op de andere dag zichtbaar. De leads stromen niet ineens binnen. Dat kost tijd. Help én geef de onbekende prospect tijd om jou te leren kennen en te ervaren dat je dé partij bent om zijn behoefte in te vullen. Durf erop te vertrouwen dat het vanzelf jouw kant op valt.

Het gaat niet vanzelf

De belangrijkste valkuil. Denken dat als het staat het wel vanzelf gaat. Daar kunnen we duidelijk over zijn. Dat gaat niet gebeuren. Heb je geen zin, tijd of geld om het spel hard en langdurig te spelen. Dan moet je er niet aan beginnen. Zonde. Doe je dat wel. Dan zal je zien dat je elk uur en elke euro die je investeert in een factor 3, 5 of zelfs 10 terug krijgt. Meer inzet is meer resultaat.

Te goed om waar te zijn?

Daag ons uit voor een eerste expeditie naar meer leads, klanten en omzet.

Een stevig en goed plan voor 2023

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Tijd voor de jaarplannen.

Wil je een jaarplan op een paar A4’tjes. Een die je echt gebruikt en die je helpt om dit jaar wel de doelen te realiseren. We helpen je graag.

Onze expeditie ‘Jaarplan 2023’ geeft je een goed beeld van de aanpak en uitkomst.

Laat maar zien!